Ο γνωστός πλέον ιός COVID-19 μπορεί να είναι ανιχνεύσιμος σε ασθενείς που πάσχουν, ΚΑΙ στις  εκκρίσεις του επιπεφυκότα (του διάφανου χιτώνα που καλύπτει το σκληρό, το άσπρο του ματιού), σύμφωνα με αναφορές από κινέζους γιατρούς σε έγκυρο Οφθαλμολογικό περιοδικό. Το ιϊκό φορτίο (ποσότητα του ιού στις εκκρίσεις) είναι ευθέως ανάλογο της σοβαρότητας της νόσου!

Φακοί επαφής και covid-19

  • Γενικά, όλοι γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που φοράνε φακούς επαφής έχουν αυξημένες πιθανότητες μόλυνσης λόγω τραυματισμού/ ανοξίας/ και κακής υγιεινής, με κίνδυνο μέχρι και απώλειας της όρασης!
  • Ενώ ανοιγοκλείνουμε 3-5 φορές το δευτερόλεπτο τα μάτια μας, γεγονός που τα «καθαρίζει», αυτοί που φοράνε φακούς επαφής βλεφαρίζουν λιγότερο και άρα καθαρίζουν λιγότερο συχνά τα μάτια τους!
  • Θυμηθείτε πόσες φορές αγγίζουμε το πρόσωπό μας και ειδικότερα τα μάτια μας και συγκεκριμένα όσοι φοράνε φακούς επαφής, όταν κάτι τους ενοχλεί: στις μέρες μας με γυμνά δάχτυλα αλλά και με τα γάντια είναι ολέθριο!
  • Εκτός από την άμεση επαφή και μόλυνση, ο ιός μπορεί να μεταφερθεί και αερογενώς μέσω σταγονιδίων, στα δάκρυα και μέσω των δακρυΪκών σωληναρίων να φθάσει στην αναπνευστική οδό.
  • Η οφθαλμική επιφάνεια μπορεί να είναι στόχος προσβολής για τον ιό και είσοδος στον οργανισμό.
  • 1-3% των μολυσμένων ασθενών με COVID-19 εκδηλώνουν επιπεφυκίτιδα για την οποία δεν έχουμε θεραπευτικό κολλύριο.

Λαμβάνοντας ΟΛΕΣ τις παραπάνω γνώσεις συστήνουμε

  1. Να αποφεύγετε την χρήση των φακών επαφής: εκτός από τις περιπτώσεις μόλυνσης και μετάδοσης, θα ¨ξεκουραστούν¨ τα μάτια σας, θα αναπνεύσουν, φορώντας τα γυαλιά.
  2. Να μην εκθέτετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο για ρουτίνα έλεγχο των ματιών … (τώρα που καθόμαστε). Η μεγάλη εγγύτητα (40-50 cm) με την οποία εμείς οι οφθαλμίατροι εξετάζουμε και ερχόμαστε σε άμεση επαφή με τον εξεταζόμενο, θέτει σε ΑΜΕΣΟ κίνδυνο τόσο τον ασθενή όσο και το ιατρικό προσωπικό αντίστροφα. Σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού ο οφθαλμίατρος πρέπει να φοράει μάσκα, γάντια και προστατευτικά γυαλιά, αλλά και ο ασθενής πρέπει να φοράει μάσκα.
  3. Μετά από πολύ σχολαστικό πλύσιμο χεριών, μην ξεχνάτε να βάζετε τεχνητά δάκρυα για να ενυδατώνετε τα μάτια σας. Η πολύωρη ενασχόληση με κινητά, Η/Υ, τηλεόραση στεγνώνει τα μάτια.

Μην ξεχνάτε ότι πλέον έχετε μια δυναμική επικοινωνία με τον γιατρό σας και είναι δίπλα σας, με πραγματικό ενδιαφέρον αλλά και ασφάλεια!