Αστιγματισμός

Τι Ειναι

Ο αστιγματισμός δεν είναι ασθένεια ούτε προκαλεί πρόβλημα υγείας: είναι ένα διαθλαστικό σφάλμα του οφθαλμού όπως η μυωπία και η υπερμετρωπία. Οφείλεται στο διαφορετικό σχήμα του κερατοειδούς ή του φακού (φακικός αστιγματισμός) ή του αμφιβληστροειδούς. Ο αστιγματισμός του κερατοειδούς (η πιο συνηθισμένη μορφή) προκαλείται από το ακανόνιστο-μη στρογγυλό σχήμα του. Έτσι το μάτι αντί να μοιάζει σαν μπάλα ποδοσφαίρου μοιάζει με μπάλα του ράγκμπι.

Κανονικός αστιγματισμός ή ομαλός. Μπορεί να είναι απλός μυωπικός ή υπερμετρωπικός ή σύνθετος και να συνδυάζεται με υπερμετρωπία ή/και μυωπία.

Ο ακανόνιστος, ανώμαλος αστιγματισμός σχετίζεται με τραυματισμό, ουλές, εκφύλιση κλπ.

Πρέπει να τονιστεί ότι κατά τη διάρκεια της ζωής μας δεν μεταβάλλεται σημαντικά ο ομαλός αστιγματισμός, αν αυτό συμβεί χρήζει περαιτέρω διερεύνηση με έλεγχο τοπογραφικό. Ο κερατόκωνος είναι μια εκφυλιστική μη φλεγμονώδης νόσος που παρουσιάζεται στα πρώτα στάδια με αύξηση του αστιγματισμού.

Συμπτώματα

Επειδή οι ακτίνες του φωτός που πέφτουν από το μάτι εστιάζουν σε ένα μοναδικό σημείο του αμφιβληστροειδούς στον αστιγματισμό οι ακτίνες του φωτός εστιάζουν σε πολλαπλά σημεία στον αμφιβληστροειδή. Έτσι προκαλείται μείωση της ευκρίνειας των αντικειμένων τόσο κοντά όσο και μακριά. Αν δεν έχει γίνει διόρθωση με γυαλιά, φακούς επαφής ή LASER τότε μπορεί να προκληθεί πονοκέφαλος, βάρος στα μάτια και κοπιωπία, ιδιαίτερα μετά από πολύωρη κοντινή ενασχόληση (διάβασμα, χρήση υπολογιστή, κινητού τηλεφώνου).

Θεραπεία

  1. Με γυαλιά οράσεως.
  2. Με φακούς επαφής: τορικοί μαλακοί, κατά προτίμηση φακοί επαφής.
  3. Με διαθλαστική επέμβαση LASER (LASIK ή PRK). Λαμβάνει χώρα εξάχνωση ιστού του κερατοειδούς κατά τέτοιο τρόπο ώστε να κυρτώσει τον πιο επίπεδο μεσημβρινό.
  4. Με επέμβαση φακοθρυψίας, χειρουργικής δηλαδή εξαίρεσης του φακού του ματιού με υπέρηχο και ένθεση τορικού ενδοφακού, που διορθώνει και την συνυπάρχουσα μυωπία ή υπερμετρωπία και φυσικά και τον καταρράκτη.