Θεραπεία ωχράς κηλίδας

  •  ΘΕΡΜΙΚΟ LASER

Με τη θεραπεία αυτή καταστρέφονται τα παθολογικά αγγεία, τα οποία είναι υπεύθυνα για την διαρροή του υγρού στους υποκείμενους ιστούς της περιοχής της ωχράς. Μην ξεχνάμε, ωχρά ονομάζουμε την μικρή εκείνη περιοχή του αμφιβληστροειδή (το πίσω μέρους του ματιού με την οποία βλέπουμε τις λεπτομέρειες). Το μειονέκτημα της θεραπείας αυτής είναι ότι ταυτόχρονα καταστρέφεται και ο υγιής ιστός που βρίσκεται πάνω από τα αγγεία αυτά, με απώλεια, ‘σκότωμα’ στην όραση.

  • ΦΩΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ (PhotoDynamic Therapy PDT)

Σε αντίθεση με την προηγούμενη θεραπεία η φωτοδυναμική θεραπεία καταστρέφει επιλεκτικά τα παθολογικά αγγεία αφήνοντας ανέπαφο τον φυσιολογικό ιστό. Το φάρμακο, η βερτεπορφίνη ενίεται στη συστηματική κυκλοφορία, με ένεση στο χέρι. Στη συνέχεια η οφθαλμίατρος εφαρμόζει φως στο μάτι με τη χρήση ενός ειδικού φακού για 1 λεπτό. Το ειδικό αυτό φως ενεργοποιεί το φάρμακο, το οποίο τότε αποφράσσει τα παθολογικά αγγεία. Με τη θεραπεία αυτή περιορίζεται η απώλεια όρασης αλλά δεν αποκαθιστά την απώλεια που ήδη έχει συμβεί. Επίσης η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί.

  • ΑΝΤΙ-ΑΓΓΕΙΟΓΕΝΕΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ.(anti-Vegf).

Τα καινούργια αυτά φάρμακα εγχύονται στο μάτι που πάσχει και είναι παράγοντες που δεσμεύουν τον παράγοντα VEGF, ο οποίος έχει βρεθεί ότι είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη των παθολογικών αγγείων. Συνήθως θα χρειαστούν πολλές ενέσεις που θα πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά μήνα. Το μάτι αναισθητοποιείται πριν από την ένεση και η διαδικασία αν και είναι ολιγόλεπτη γίνεται υπό άσηπτες συνθήκες, στο χειρουργείο.