Κερατοκωνος

Πάθηση

Ο κερατόκωνος είναι μια μη φλεγμονώδης, προοδευτική λέπτυνση και κωνική διόγκωση του κερατοειδούς χιτώνα. Σε αρχικό στάδιο διαστρεβλώνει την όραση και αυξάνει την ευαισθησία στο έντονο φως.

Η μείωση της όρασης με συνεχώς αυξανόμενη μυωπία και αστιγματισμού με συχνές αλλαγές στα γυαλιά
Η αυξανόμενη ευαισθησία στο φως
Η θολή όραση που δεν μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά
Δυσκολία νυχτερινής οδήγησης με παραθλάσεις και μονόφθαλμη μυωπία
Υπερβολικό τρίψιμο των ματιών και πόνος στα μάτια
Απότομη μείωση όρασης και οφθαλμικό άλγος (ύδρωπας)

Άννα Περάκη

Χειρούργος Οφθαλμίατρος

Κληρονομικότητα
Περιβάλλον
Ενδοκρινικό σύστημα
Συχνό τρίψιμο ματιών(?)

Τα συμπτώματά του εμφανίζονται αρχικά στις ηλικίες των 18 με 23 ετών. Ο κερατόκωνος εξελίσσεται γρήγορα μέχρι την ηλικία των 30 ετών περίπου, και συνήθως σταθεροποιείται μετά την ηλικία των 35 ετών. Σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να προκληθεί δραματική μείωση της όρασης.

Θεραπεία Καταράκτη

210 6124007

Ελάτε σήμερα

Οι αεροδιαπερατοί (ημίσκληροι) φακοί επαφής είναι η πρώτη μέθοδος διόρθωσης της όρασης για της ήπιες περιπτώσεις.
Μεταμόσχευση κερατοειδούς σε περίπτωση που υπάρχει υπερβολική λέπτυνση του κερατοειδούς
Ενδοκερατικοί δακτύλιοι (INTACS). Με τη μέθοδο INTACS αναδιαμορφώνεται ο κερατοειδής χιτώνας. Αποτελείται από δυο μικροσκοπικούς πλαστικούς ημικύκλιους σωλήνες τους οποίους ο γιατρός τοποθετεί ανάμεσα στις στοιβάδες του κερατοειδή εξωτερικά της οπτικής ζώνης. Με αυτόν τον τρόπο ο κερατοειδής γίνεται πιο επίπεδος βελτιώνοντας την ικανότητα των ανθρώπων που πάσχουν από μυωπία να βλέπουν καθαρά. Οι δακτύλιοι βρίσκονται σε στιβάδα κάτω από την επιφάνεια του κερατοειδούς έτσι ώστε να μην ενοχλούν το μάτι. Μπορούν να αφαιρεθούν ή να αντικατασταθούν αν κριθεί απαραίτητο.
Η μέθοδος επέμβασης σταθεροποίησης του κερατοειδούς Cross-Linking (διασύνδεση κολλαγόνου) αναστέλλει την εξέλιξη του κερατόκωνου και ενισχύει την σταθερότητα του κερατοειδούς. Η αντοχή του κερατοειδούς αυξάνεται κατά 300%!!! Γίνεται ενστάλλαξη σταγόνων μίγματος ριβοφλαβίνης, οι οποίεςακτινοβολούνται με υπεριώδη ακτινοβολία Α (UVA). Με αυτό τον τρόπο ισχυροποιούνται οι δεσμοί μεταξύ των ινών του κολλαγόνου και κατά συνέπεια αναστέλλεται η εξέλιξη του κερατόκωνου. Η όλη διαδικασία διαρκεί 20 λεπτά και τοποθετείται θεραπευτικός φακός επαφής για 2 μέρες.
Μεταμόσχευση κερατοειδούς. Αυτή η θεραπεία προτείνεται σσε προχωρημένο κερατόκωνο με ουλοποίηση και εκτεταμένη λέπτυνση κερατοειδούς.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι ακόμη και μετά από ένα επιτυχημένο χειρουργείο μπορεί το οπτικό αποτέλεσμα να μην είναι άριστο. Οι αλλοιώσεις εξαιτίας του σακχαρώδη διαβήτη, του γλαυκώματος, της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς μπορεί να ελαττώσουν το αποτέλεσμα του χειρουργείου. Ακόμη και με αυτά τα προυπάρχοντα προβλήματα η εγχείρηση του καταρράκτη βελτιώνει αισθητά την όραση.

Η επέμβαση του καταρράκτη είναι ανώδυνη, γρήγορη και σχετικά εύκολη για τον ασθενή. Θεωρείται ένα από τα πιο πετυχημένα χειρουργεία στο ανθρώπινο σώμα. Ταυτόχρονα είναι και ιδιαίτερα πολύπλοκη και σοβαρή επέμβαση καθώς κάθε ανθρώπινος ιστός είναι μοναδικός με την δική του ξεχωριστή ιδιοσυστασία με αποτέλεσμα να εμφανίζονται προβλήματα, απρόβλεπτα. Είναι λοιπόν πιθανόν η χειρουργός να τροποποιήσει τη χειρουργική μέθοδο. Όταν το περιστατικό έχει μελετηθεί επακριβώς από την ίδια τη χειρουργό οι επιπλοκές μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα χωρίς επιπτώσεις στην τελική όραση του χειρουργηθέντος.

Θελετε να κλεισετε ενα ραντεβου?

Καλέστε μας στο (+30) 210 6124007 ή στείλτε mail...