Καταρράκτης

ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Ο φυσιολογικός οφθαλμός, πίσω από την κόρη, φέρει έναν διαυγή φακό, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εστίαση των ακτίνων στον αμφιβληστροειδή. Όταν ο κρυσταλλοειδής φακός θολώσει ονομάζεται καταρράκτης.

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Όσοι πάσχουν από καταρράκτη, έχουν ελάττωση της όρασης, θολή όραση και συχνή αλλαγή της συνταγής των γυαλιών τους αρχικά.

Μπορεί να έχουν αλλοίωση της αντίληψης των χρωμάτων , με αποτέλεσμα να βλέπουν τα χρώματα πιο μουντά και το άσπρο χρώμα μπεζ ή κίτρινο. Ευαισθησία στο φως είτε στο φως του ηλίου είτε σε τεχνητό φως. Συχνα το έντον φως μπορεί να προκαλέσει έντονο πονοκέφαλο. Σε νυχτερινή οδήγηση μπορεί να βλέπει ¨φωτοστέφανο¨ γύρω από την φωτεινή πηγή.

Δυσκολία στην ανάγνωση της εφημερίδας ή και το τελείως αντίθετο η απαλλαγή από τα πρεσβυωπικά γυαλιά είναι ένδειξη της παρουσίας καταρράκτη. Σε αυτή τηνπερίπτωση γίνεται μυωπική εκτροπή δηλαδή ο ασθενής αποκτά μυωπία ή αυξάνεται η μυωπία του ή ελαττώνεται η υπερμετρωπία του, φαινόμενο γνωστό στα παλαιότερα χρόνια ως δεύτερη όραση (ο παππούς πέταξε τα γυαλιά για κοντά!!).

Μονόφθαλμη διπλωπία, δηλαδή αντίληψη των αντικειμένων διπλών μόνο με τον έναν οφθαλμό. Τα αντικείμενα λλά κυρίως τα γράμματα στους υπότιτλους αποκτούν ένα δεύτερο είδωλο ΄’φάντασμα’. Στην περίπτωση του προχωρημένου καταρράκτη, η μείωση της όρασης μπορεί να οδηγήσει στην τύφλωση. (ΜΗΝ ξεχνάμε πρώτη αιτία τύφλωσης στις χώρες του τρίτου κόσμου είναι ο καταρράκτης).

ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ

Η ηλικία, εμφανίζεται από την ηλικία των 60 με 70 αλλά και νωρίτερα, γιατί η αλλοίωση των πρωτεϊνών του διαυγούς φακού προκαλούν τη θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού.
Ο σακχαρώδης διαβήτης, η λήψη κορτιζόνης και άλλων φαρμάκων, ο τραυματισμός του οφθαλμού είναι οι συνηθισμένες αιτίες του καταρράκτη. Ο εκ γενετής καταρράκτης συχνά οφείλεται σε φάρμακα που έχει λάβει η εγκυμονούσα μητέρα. Επίσης αθροιστικά παίζουν καθοριστικό ρόλο για την εμφάνιση καταρράκτη σε μικρότερη ηλικία το κάπνισμα, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, η χρήση αλκοόλ, ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος αλλά και το οικογενειακό ιστορικό.