Καταρρακτης

Πάθηση

Ο φυσιολογικός οφθαλμός, πίσω από την κόρη, φέρει έναν διαυγή φακό, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εστίαση των ακτίνων στον αμφιβληστροειδή. Όταν ο κρυσταλλοειδής φακός θολώσει ονομάζεται καταρράκτης.

Όσοι πάσχουν από καταρράκτη, έχουν ελάττωση της όρασης και συχνή αλλαγή της συνταγής των γυαλιών τους αρχικά. Στην περίπτωση του προχωρημένου καταρράκτη, η μείωση της όρασης μπορεί να οδηγήσει στην τύφλωση.

Θεραπεία Καταράκτη

210 6124007

Ελάτε σήμερα

Η ηλικία, η ηλιακή ακτινοβολία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η λήψη κορτιζόνης και άλλων φαρμάκων, ο τραυματισμός του οφθαλμού είναι οι συνηθισμένες αιτίες του καταρράκτη.

Ο εκ γενετής καταρράκτης συχνά οφείλεται σε φάρμακα που έχει λάβει η εγκυμονούσα μητέρα.

Ασφάλεια

210 6124007

Η μόνη ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση του καταρρακτικού φακού και η αντικατάστασή του με ενδοφακό κατάλληλης ισχύος. Οι ασθενείς, που πάσχουν από καταρράκτη, μπορούν, πλέον να απαλλαγούν από τα γυαλιά τους. Είναι σημαντικό ότι η θεράπουσα οφθαλμίατρος είναι και η χειρουργός της επέμβασης και είναι η ίδια που θα μελετήσει επακριβώς το κάθε περιστατικό και θα το παρακολουθήσει.

Η υγεία των ματιών σας

210 612 4007

Ελάτε σήμερα για μια εξέταση

Η επέμβαση του καταρράκτη είναι επέμβαση γρήγορη, ανώδυνη και γενικά εύκολη για τον ίδιο τον ασθενή. Η μίκρο-χειρουργική εξαίρεση του καταρράκτη ονομάζεται φακοθρυψία, γιατί ο φακός “θρύπτεται” με τη βοήθεια υπερήχων-ultrasound. Το χειρουργείο γίνεται με τοπική αναισθησία, δηλαδή μόνο με ενστάλλαξη σταγόνων. Και όχι με ένεση στον οφθαλμό. Δεν χρειάζεται ο ασθενής να παραμείνει στο νοσοκομείο. Ο χειρουργημένος ασθενής εξετάζεται στην πρώτη μετεγχειρητική ημέρα και κατόπιν σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αφαιρείται ο “θολωμένος φακός”, και τοποθετείται ένας ενδοφακός. Υπάρχουν ενδοφακοί ιδιαίτερης κατασκευής και ποιότητας, μονοεστιακοί, αστιγματικοί, ασφαιρικοί, χαμηλής οράσεως κλπ. Η ιατρός διαλέγει τον κατάλληλο φακό που ταιριάζει σε κάθε ασθενή που χειρουργείται, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε οφθαλμού και τον τρόπο ζωής του ασθενούς.  Κάθε χειρουργημένος ασθενής αντιμετωπίζεται χωριστά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το χειρουργείο της εξαίρεσης του καταρράκτη είναι η ευκαιρία για τον ασθενή να μειώσει ή και να μηδενίσει την μυωπία ή την υπερμετρωπία ή/και τον αστιγματισμό του με κατάλληλους, άριστους ενδοφακούς. Επίσης, μπορεί να μηδενισθεί η πρεσβυωπία του με την επέμβαση του καταρράκτη. Έτσι ώστε να απαλλαγεί από την αναγκαιότητα των γυαλιών.

Πρέπει ο ασθενής να συνειδητοποιήσει ότι η επέμβαση του καταρράκτη είναι η πιο σοβαρή, λεπτεπίλεπτη και περίπλοκη επέμβαση στο ανθρώπινο σώμα. Για αυτό το λόγο πρέπει να γνωρίζει ότι ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι ο πλέον σύγχρονος. Η χειρουργός πρέπει να χρησιμοποιεί την αρτιότερη και σύγχρονη τεχνική της μικρής τομής (2,2mm) με την ταχύτερη αποκατάσταση της όρασης.

Ο χειρουργημένος ασθενής μπορεί να επανέλθει στην εργασία του σε ελάχιστες μέρες, εξαρτάται πάντα από τη φύση της δουλειάς και την μολυσματικότητας της.

Άννα Περάκη

Χειρούργος Οφθαλμίατρος

Η Άννα Περράκη γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του Τοσιτσείου Αρσακείου [...]

Υπάρχουν διαφορετικής ισχύος ενδοφακοί αλλά και διαφορετικής ποιότητας ενδοφακοί.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι ακόμη και μετά από ένα επιτυχημένο χειρουργείο μπορεί το οπτικό αποτέλεσμα να μην είναι άριστο. Οι αλλοιώσεις εξαιτίας του σακχαρώδη διαβήτη, του γλαυκώματος, της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς μπορεί να ελαττώσουν το αποτέλεσμα του χειρουργείου. Ακόμη και με αυτά τα προυπάρχοντα προβλήματα η εγχείρηση του καταρράκτη βελτιώνει αισθητά την όραση.

Η επέμβαση του καταρράκτη είναι ανώδυνη, γρήγορη και σχετικά εύκολη για τον ασθενή. Θεωρείται ένα από τα πιο πετυχημένα χειρουργεία στο ανθρώπινο σώμα. Ταυτόχρονα είναι και ιδιαίτερα πολύπλοκη και σοβαρή επέμβαση καθώς κάθε ανθρώπινος ιστός είναι μοναδικός με την δική του ξεχωριστή ιδιοσυστασία με αποτέλεσμα να εμφανίζονται προβλήματα, απρόβλεπτα. Είναι λοιπόν πιθανόν η χειρουργός να τροποποιήσει τη χειρουργική μέθοδο. Όταν το περιστατικό έχει μελετηθεί επακριβώς από την ίδια τη χειρουργό οι επιπλοκές μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα χωρίς επιπτώσεις στην τελική όραση του χειρουργηθέντος.

Θελετε να κλεισετε ενα ραντεβου?

Καλέστε μας στο (+30) 210 6124007 ή στείλτε mail...