Πέρασε ήδη ένας χρόνος μετά την αναγνώριση των πρώτων κρουσμάτων από την COVD-19, μία νόσο με ταχεία εξάπλωση, σημαντική θνητότητα, επιπτώσεις στην υγεία αλλά και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Μία συνέπεια του υποχρεωτικού εγκλεισμού και της τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας είναι  η κατακόρυφη αύξηση του χρόνου που περνάμε μπροστά σε οθόνη υπολογιστή, tablet και κινητό . Ο χρόνος  μπροστά στην τηλεόραση επίσης αυξήθηκε. Ταυτόχρονα παρατηρήθηκε στην παγκόσμια αγορά και αύξηση παραγγελιών γυαλιών που μπλοκάρουν την μπλε ακτινοβολία για να ανακουφίσουν τους χρήστες από την καταπόνηση των ματιών.

Τι λένε οι διαφημιστές  ότι προσφέρουν τα γυαλιά με φίλτρα μπλε ακτινοβολίας

Οι διαφημιστές διατείνονται ότι με την χρήση αυτών των γυαλιών ξεκουράζονται τα μάτια και ελαχιστοποιούνται τα συμπτώματα κούρασης από την πολύωρη ενασχόληση μπροστά σε οθόνη, επίσης ότι προστατεύουν τα μάτια από παθήσεις της ωχράς και τέλος ότι βελτιώνουν τον ύπνο, γιατί ρυθμίζεται καλύτερα η έκκριση μελατονίνης-ορμόνης που ρυθμίζει την ποιότητα και ποσότητα του ύπνου. Πολλοί που αγόρασαν τα συγκεκριμένα γυαλιά υποστηρίζουν ότι ‘νοιώθουν’ πολύ καλύτερα με την χρήση τους.

Τι λένε οι μελέτες;

Δεν έχει δημοσιευθεί επίσημα έρευνα ότι τα συγκεκριμένα γυαλιά είτε μειώνουν την καταπόνηση των ματιών μετά από πολύωρη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών είτε ότι αυτά προστατεύουν τα μάτια από την ‘επιβλαβή’ μπλε ακτινοβολία. Όλοι γνωρίζουμε ότι περισσότερη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, όντως αυξάνει τους κινδύνους οφθαλμικών παθήσεων, όπως καταρράκτη, καρκίνο και ωχροπάθεια. Το ποσό της ακτινοβολίας από έναν υπολογιστή ποτέ δεν αποδείχθηκε ότι προκαλεί κάποια οφθαλμολογική πάθηση. Μια μελέτη της Αμερικάνικης Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ιατρικής βρήκε ΜΗ μετρήσιμη UVA και UVB ακτινοβολία από την οθόνη του υπολογιστή. Δεν υπάρχουν δεδομένα, που να προτείνουν ότι εκτίθεται σε κίνδυνο όποιος χρησιμοποιεί ηλεκτρονικές συσκευές από την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία που αυτές εκπέμπουν.

Τι προκαλεί στα μάτια η πολύωρη χρήση ψηφιακών συσκευών

Πολύωρη χρήση ψηφιακών συσκευών μπορεί όντως να προκαλέσει καταπόνηση των ματιών με συμπτώματα όπως, τσούξιμο, δακρύρροια, θόλωση, βάρος στα μάτια, αίσθημα ξένου σώματος, πονοκέφαλος! Όλα αυτά τα παράπονα όμως είναι αποτέλεσμα της κακής χρήσης των συσκευών αυτών και όχι της βλάβης από την μπλε ακτινοβολία! Είναι απότοκα της προκληθείσας ξηροφθαλμίας.

  • το μειωμένο βλεφάρισμα από 18 φορές το λεπτό που συνήθως ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας, όταν ‘κοιτάμε’ προσεκτικά μια οθόνη αυτό μειώνεται στις 3 φορές
  • η κακή θέση εργασίας,
  • η πολύωρη χωρίς διαλείμματα εργασία
  • ο κακός φωτισμός του δωματίου, είναι παράγοντες που προκαλούν και επιτείνουν την νόσο της οφθαλμικής επιφάνειας.

Η μπλε ακτινοβολία είναι ΠΑΝΤΟΥ

Η μπλε ακτινοβολία είναι στη ζωή μας πολύ πριν η σύγχρονη ψηφιακή ζωή μας ξεκινήσει!! Η περισσότερη υπεριώδης μπλε ακτινοβολία προέρχεται από τον ήλιο αλλά μικρή ποσότητα εκπέμπεται και από τις συσκευές με LED. Μήπως δεν χρειάζεται να ξοδεύονται χρήματα σε τέτοια γυαλιά για να μπορούμε να εργαζόμαστε ή να παίζουμε ή να χαζεύουμε περισσότερες ώρες απλά να μειώσουμε τον νυχτερινό χρόνο μπροστά σε οθόνη, υποστηρίζει η Αμερικάνικη Οφθαλμολογική Εταιρεία. Σε αναμονή περισσότερων μελετών και με μεγαλύτερο αριθμό ατόμων να παίρνουν μέρος δεν μπορούμε με επιστημονικά δεδομένα να αποφανθούμε για τα οφέλη αυτών των γυαλιών!

Τρόποι αντιμετώπισης συμπτωμάτων κούρασης των ματιών

Εν τω μεταξύ οι τρόποι αντιμετώπισης των συμπτωμάτων κούρασης από την πολύωρη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών είναι οι εξής:

  • Πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος για εύρεση διαθλαστικών σφαλμάτων, ανεπάρκεια σύγκλεισης, έλεγχο λανθάνοντα ή και έκδηλου στραβισμού,
  • Τήρηση του κανόνα 20-20-20 που προτείνει η Αμερικάνικη Οφθαλμολογική Εταιρεία, δηλαδή κάθε 20 λεπτά, μετακινείστε τα μάτια σε αντικείμενο που είναι 20 γιάρδες (περίπου 18μ) μακριά επί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
  • Ρυθμίστε την σωστή θέση, διατηρείστε τουλάχιστον απόσταση 60 cm από την οθόνη και μάλλον με κατεύθυνση προς τα κάτω.
  • Χρησιμοποιείστε συχνά τα κατάλληλα τεχνητά δάκρυα που θα προτείνει ο οφθαλμίατρος
  • Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση: νερό και μειωμένη πρόσληψη καφεΐνης
  • Μειώστε την χρήση των φακών επαφής, ειδικά μπροστά σε οθόνη: επιδεινώνει την ξηροφθαλμία
  • Ρυθμίστε σωστά τον φωτισμό του δωματίου με κύριο γνώμονα την αντίθεση στην ένταση του φωτός στην οθόνη. Εάν χρειαστεί τοποθετείστε ματ φίλτρο για να μειωθεί το έντονο φως της οθόνης.
  • Προσπαθήστε να κοιμηθείτε τις αναγκαίες ώρες που χρειάζεται ο οργανισμός σας: ο ύπνος είναι ευεργετικός για το σώμα και το πνεύμα μας. Αφήστε τις συσκευές 1-2 ώρες πριν την ώρα του ύπνου- όσο κι αν αυτό ακούγεται σκληρό!

Σε αναμονή περισσότερων μελετών και με μεγαλύτερο αριθμό ατόμων να παίρνουν μέρος δεν μπορούμε με επιστημονικά δεδομένα να αποφανθούμε για τα οφέλη αυτών των γυαλιών!

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Να πίνετε άφθονο νερό, να γυμνάζεστε και να κοιμάστε αρκετά! Φροντίστε τον εαυτό σας!

Photo Credits: Background photo created by wirestock – www.freepik.com