Από την αρχή του καλοκαιριού, μετά την υποχρεωτική χρήση μάσκας ένα καινούργιο φαινόμενο που πρέπει να  αντιμετωπίσουμε οι οφθαλμίατροι, είναι τα αυξημένα παράπονα των ασθενών μας για τα ερεθισμένα μάτια τους τα οποία σχετίζονται με την χρήση της μάσκας: ξηροφθαλμία, δακρύρροια, τσούξιμο, φαγούρα, θόλωση όρασης, κόκκινα μάτια, αίσθημα ξένου σώματος και πόνος.

Ξηροφθαλμία από την χρήση μάσκας

Tο MADE (Mask-Associated-Dry-Eye) είναι η ξηροφθαλμία που σχετίζεται με την εκτεταμένη και κακή χρήση της μάσκας και οδηγεί είτε σε επιδείνωση των συμπτωμάτων των ατόμων που ήδη υποφέρουν από το σύνδρομο της ξηροφθαλμίας είτε σε εμφάνιση εκ νέου  αυτών των συμπτωμάτων. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρανοηθεί το γεγονός ότι η χρήση της μάσκας είναι το αναγκαίο και απαραίτητο μέτρο για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19!

Σκοπός του άρθρου είναι να βοηθήσει στην εντόπιση και στην αντιμετώπιση των ερεθισμών από την χρήση της μάσκας του προσώπου που καλύπτει την μύτη και το στόμα.

Ξηροφθαλμία από χρήση μάσκας

Ξηροφθαλμία από χρήση μάσκας

Τι λάθη κάνουμε

Οι μάσκες μειώνουν σημαντικά την εξάπλωση του εκπνευσμένου αέρα. Ο αέρας, ως γνωστό έχει την φυσική ιδιότητα να διασπείρεται, ως εκ τούτου όταν η μάσκα είναι χαλαρά τοποθετημένη στο πρόσωπο έχει την τάση να διασπείρεται προς τα πάνω, προς την επιφάνεια των ματιών, γεγονός που επιταχύνει την εξάτμιση της δακρυϊκής στιβάδας και να δημιουργούνται ΄νησίδες΄ από στεγνά σημεία στον κερατοειδή και να προκαλείται δυσαρέσκεια. Επακόλουθη της δυσαρέσκειας είναι να τρίβουμε προς ανακούφιση τα μάτια αντανακλαστικά, πολύ συχνά με όχι καθαρά χέρια. Έτσι αυξάνεται η πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό διαμέσου του στόματος, της μύτης και των ματιών!

Ποιοι έχουν αυξημένο κίνδυνο

Αυξημένο κίνδυνο έχουν οι χρήστες φακών επαφής, οι ηλικιωμένοι με προϋπάρχοντα προβλήματα στην κερατοειδική επιφάνεια, οι γυναίκες σε κλιμακτήριο και γενικότερα με ορμονικές διαταραχές και φυσικά οι άνθρωποι που εργάζονται πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες ή/και σε χώρους με κλιματισμό, όπως και όλοι εκείνοι που λόγω επαγγέλματος είναι υποχρεωμένοι να φορούν την μάσκα πολλές ώρες.

Τι συστήνεται για την μείωση των κινδύνων

  1. Η μάσκα να φοριέται σωστά, να εφαρμόζει σφιχτά ιδιαίτερα το άνω άκρο της με το έλασμα στην ράχη της μύτης και να μην παρεμβαίνει στο φυσιολογικό βλεφαρισμό! (ΟΧΙ κοντά στο κάτω βλέφαρο). Να μην υπάρχουν κενά μεταξύ μάσκας και προσώπου! Να καλύπτει την μύτη, να μην αφήνει εκτεθειμένο το πηγούνι, να μην είναι χαλαρή στο πρόσωπο και τα δεσίματα της να είναι σταθερά.
  2. Περιορίστε την χρήση των κλιματιστικών, ανανεώστε τον αέρα του δωματίου που εργάζεστε. Να γίνονται συχνά διαλείμματα κατά την χρήση Η/Υ tablets, smartphones. Να τηρείται ο κανόνας των 3 «20» κατά την Αμερικάνικη Οφθαλμολογική Εταιρία: 20min εργασία σε οθόνη, 20 sec διάλειμμα, κοιτώντας 20 feet (6μ) μακριά.
  3. Χρησιμοποιείστε τεχνητά δάκρυα και αλοιφές που σας συστήνει ο οφθαλμίατρος σας.
  4. Σε όσους φορούν γυαλιά οράσεως και δυσκολεύονται λόγω του θαμπώματος των φακών συστήνεται για να αποφευχθεί αυτό, να πλένετε τα γυαλιά με σαπούνι και νερό αλλά να μην τα ξεπλένουν με νερό αφήνοντας τα να στεγνώσουν πριν τα φορέσουν με την μάσκα. ¨Έτσι δημιουργείται ένα λεπτό ‘φιλμ’ που επιτρέπει στα μόρια του νερού να απλώνονται ομοιόμορφα στην επιφάνεια των γυαλιών και να μειώνει αισθητά το φαινόμενο του θαμπώματος! Ένας άλλος τρόπος που χρησιμοποιείται από τους χειρουργούς είναι να κολλάμε αυτοκόλλητη ταινία οριζόντια στην ράχη της μύτης για να μην επιτρέπεται καθόλου η δίοδος του αέρα και της υγρασίας προς τα γυαλιά!!

Η μάσκα επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού

ΜΗΝ ξεχνάμε ότι η υπεύθυνη χρήση της μάσκας, ακόμη και αν πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα ερεθισμένα μάτια, είναι σημαντικό όπλο για επιβράδυνση της μετάδοσης του ιού.