Λάθη και λύσεις σχετικά με την πρεσβυωπία αναλύονται από την χειρουργό οφθαλμίατρο Άννα Περράκη.

Παρότι οι περισσότεροι θεωρούν την πρεσβυωπία πρόβλημα της τρίτης ηλικίας, και τη συνδέουν με τη δυσκολία του ατόμου να εστιάσει ευκρινώς σε κοντινά αντικείμενα, στην πραγματικότητα ξεκινά να εκδηλώνεται σύμφωνα με τους επιστήμονες στην ηλικία των 40 ετών, όταν οι άνθρωποι χάνουν την πολυεστιακότητά τους. Στους άνδρες η εμφάνισή της καθυστερεί συνήθως κατά τρία χρόνια, ενώ η πάθηση συνεχίζει να εξελίσσεται μέχρι τα περίπου 55 έτη, οπότε και σταθεροποιείται.

Δεν είναι δύσκολο να αναγνωρίσει κάποιος ότι πάσχει από πρεσβυωπία. Το πιο αλάνθαστο σύμπτωμα είναι η θολή ή θαμπή όραση κατά την ανάγνωση, το ράψιμο, τη χρήση κινητού ή κατά τη διάρκεια κάθε δραστηριότητας που απαιτεί όραση σε απόσταση 35-40 εκατοστών.

Παρ’ όλα αυτά οι πρεσβύωπες υποπίπτουν συχνά σε τρία βασικά λάθη:

1. Επιλέγουν «έτοιμα» γυαλιά.

Είναι φτηνά και πωλούνται οπουδήποτε, από τα περίπτερα μέχρι τις λαϊκές αγορές. Παρ’ όλα αυτά η επιστημονική κοινότητα κρούει καμπανάκι κινδύνου: Τα «έτοιμα» γυαλιά είναι επικίνδυνα για την όραση. Πρόσφατη επιστημονική έρευνα επισημαίνει ότι επειδή κατασκευάζονται σε μαζική παραγωγή, τα «έτοιμα» γυαλιά είναι «ενός μεγέθους», έχουν την ίδια διόρθωση για τους δύο οφθαλμούς (ενώ συνήθως οι βαθμοί δεν είναι ίδιοι), δεν διορθώνουν τυχόν αστιγματισμό και δεν εξασφαλίζουν όραση από τα κέντρα των φακών.

2. Συγχέουν την πρεσβυωπία με την υπερμετρωπία.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μπερδεύουν τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας με εκείνα της υπερμετρωπίας και αποφεύγουν να απευθυνθούν σε οφθαλμίατρο. Και στις δύο καταστάσεις τα συμπτώματα είναι κοινά, αφού επηρεάζεται η κοντινή όραση.

3. Δανείζονται τα γυαλιά άλλων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όσων διαπιστώνουν ότι η κοντινή τους όραση έχει αρχίσει να φθίνει είναι μάλλον το ψυχολογικό. Οι περισσότεροι αρνούνται να φορέσουν γυαλιά γιατί έχουν συνδέσει την πρεσβυωπία με τη γήρανση και συνήθως ζητούν τα γυαλιά κάποιου άλλου για να διαβάσουν στα γρήγορα μια ετικέτα, οδηγίες χρήσης ή κάποια είδηση στην εφημερίδα.

Νέα λύση σχετικά με την πρεσβυωπία

Την ελπίδα ωστόσο να απαλλαγούν από τα γυαλιά τους διαπαντός δίνουν στους πρεσβύωπες οι πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις. Εκτός από τη χρήση λέιζερ, το οποίο εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια χωρίς όμως να προσφέρει οριστική λύση στο πρόβλημα, μία νέα μέθοδος παρουσιάστηκε σε πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας. Πρόκειται για την εμφύτευση ενός λεπτού δακτυλίου στον κερατοειδή του ματιού, ο οποίος λειτουργεί όπως το διάφραγμα μίας φωτογραφικής μηχανής, καθώς προσαρμόζει αυτόματα το βάθος του οπτικού πεδίου. Η διαδικασία τοποθέτησης του δακτυλίου διαρκεί μόλις δέκα λεπτά ενώ σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα των ερευνητών το εμφύτευμα είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 80%, χωρίς παράλληλα να επηρεάζει τη μακρινή όραση.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την ιατρό Αννα Περράκη.