Στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Διαθλαστικής και Χειρουργικής προσθίου ημιμορίου που διεξήχθη στην Αθήνα το Φεβρουάριο ανακοινώθηκαν πανηγυρικά τα αποτελέσματα μιας πρωτοποριακής μεθόδου διόρθωσης της χαμηλής μυωπίας υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού χωρίς την ανάγκη της εφαρμογής LASER, που τόσα χρόνια εφαρμόζεται. Ποια είναι αυτή η νέα μέθοδος διόρθωσης μυωπίας υπερμετρωπίας και αστιγματισμού;

Η ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ

Αρχικώς η επέμβαση πραγματοποιείται με σταγόνες (βιταμίνη Β2) και μετά γίνεται έκθεση του οφθαλμού για δέκα λεπτά σε υπεριώδη ακτινοβολία (διασύνδεση κολλαγόνου). Η μέθοδος διασύνδεσης κολλαγόνου έχει ήδη ιστορικό δεκαετίας στην εφαρμογή της σε εκτατικές νόσους του οφθαλμού , όπως είναι ο κερατόκωνος με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η νέα μέθοδος λαμβάνει χώρα με τη βοήθεια μιας καινούργιας, εξελιγμένης συσκευής διασύνδεσης κολλαγόνου PiXL Avedro s Mosaic System (Photorefractive Intrastromal Cross-linking), εξοπλισμός, που αυτή τη στιγμή υπάρχει σε δύο μόνο οφθαλμολογικά κέντρα στην Αθήνα.

Τέλος να επιβεβαιώσουμε ότι η επέμβαση είναι ανώδυνη, ταχύτατη με γρήγορη ανάρρωση για τον «ασθενή».

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

Οι ασθενείς που ενδιαφέρονται να υποβληθούν σε μια τέτοια επέμβαση θα πρέπει να γνωρίζουν και να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα παρακάτω.

  1. Η επέμβαση δεν λαμβάνει χώρα μόνο με σταγόνες αλλά και με ακτινοβόληση από υπεριώδη ακτινοβολία (UVA) κατά την οποία αλλάζουν οι χημικοί δεσμοί των ινιδίων κολλαγόνου από τα οποία φυσιολογικά σχηματίζεται ο κερατοειδής. Δεν έχουν γίνει μελέτες μακροχρόνιες για αυτήν την επέμβαση σε υγιείς, νέους κερατοειδείς.
  2. Τα αποτελέσματα της μεθόδου αυτής είναι πρώιμα (1 έτους), χωρίς να αναφέρεται μεγάλος αριθμός περιστατικών.
  3. Η συσκευή αυτή δεν διατίθεται προς χρήση στις ΗΠΑ λόγω μη έγκρισης –ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ- από την Αμερικάνικη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), γιατί δεν έχει μελετηθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της.

Σήμερα, η εγκεκριμένη νέα μέθοδος διόρθωσης μυωπίας υπερμετρωπίας και αστιγματισμού με την μέθοδο FEMTOSECOND LASIK και PRK έχει υψηλά στάνταρ αποδεδειγμένης ασφάλειας!