Θεραπεία καταρράκτη

ΦΑΚΟΘΡΥΨΙΑ: ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ

        Σήμερα η επέμβαση του καταρράκτη είναι επέμβαση γρήγορη, ανώδυνη και γενικά εύκολη για τον ίδιο τον ασθενή. Η μικρό-χειρουργική εξαίρεση του καταρράκτη ονομάζεται φακοθρυψία, γιατί ο φακός “θρύπτεται” με τη βοήθεια υπερήχων-ultrasound (ΟΧΙ όπως είναι γνωστό ευρέως ως LASER).

  • Το χειρουργείο γίνεται με τοπική αναισθησία, δηλαδή μόνο με ενστάλαξη σταγόνων. Και όχι με ένεση στον οφθαλμό. Κατά την επέμβαση, που γίνεται μέσα από ελάχιστη τομή 1,8mm στον κερατοειδή , γίνεται κυκλοτερές άνοιγμα στην πρόσθια κάψουλα,
  • Ο καταρρακτικός φακός θρύπτεται και αναρροφάται με τον ειδικό στειλεό φακοθρυψίας με τη βοήθεια υπερήχων (ultrasound).
  • Ο ‘σάκος’ μένει κενός και τοποθετείται με ειδικό τρόπο ο ενδοφακός ώστε να ‘χωράει’ από την τομή και γι’ αυτό εισάγεται διπλωμένος στον σάκο. Η πραγματικά επαναστατική αυτή μέθοδος μείωσε σε εξαιρετικά καλά επίπεδα την ανάρρωση του ασθενούς με ταχεία αποκατάσταση της όρασής του.

Δεν χρειάζεται η παραμονή στο νοσοκομείο. Σχεδόν από την επόμενη ημέρα ο ασθενής μπορεί να οδηγήσει και να επανέλθει στις προηγούμενες ήπιες δραστηριότητες του. Θα επανέλθει στην εργασία του σε μικρό χρονικό διάστημα, το οποίο εξαρτάται πάντα από τη φύση της δουλειάς και την μολυσματικότητας της.

Ο χειρουργημένος ασθενής εξετάζεται την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα και κατόπιν σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η νεότερη και αρτιότερη τεχνική αφαίρεσης του καταρράκτη είναι η ΑΜΦΙΧΕΙΡΗ ΨΥΧΡΗ ΦΑΚΟΘΡΥΨΙΑ (MICS). Σε αυτήν τη μέθοδο χρησιμοποιούνται υπέρηχοι χαμηλής ενέργειας μέσα από μικρή τομή (<2mm). Είναι κατανοητό, ότι η χρησιμοποίηση χαμηλότερης ενέργειας στο μάτι οδηγεί στο σεβασμό της ανατομίας και φυσιολογίας των ιστών και φυσικά στην ταχύτερη επούλωση αυτών. Η μικρότερη τομή απαιτεί περισσότερη χειρουργική ικανότητα και εκμηδενίζει την πιθανότητα αστιγματισμού μετεγχειρητικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει κατάργηση των γυαλιών μετά το χειρουργείο όταν τοποθετηθεί ο σωστά υπολογισμένος ενδοφακός!

Πρόσφατα έχει εισαχθεί η τεχνολογία femtosecond laser και στην εγχείρηση του καταρράκτη, όπου εξασφαλίζει μεγαλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια τόσο διεγχειρητικά όσο και μετεγχειρητικά. Πραγματικά είναι το νέο μεγάλο άλμα στον καταρράκτη όπου θα διευκολύνει τον χειρουργό κατά τη διάρκεια της επέμβασης και θα δώσει ταχύτερα αποτελέσματα μετεγχειρητικά! Δυστυχώς όμως η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται μόνο σε μερικά στάδια του χειρουργείου (τομή κερατοειδούς-καψουλόρηξη και μόνο κατακερματισμό του φακού). Επιπρόσθετα, είναι πολύ υψηλό το κόστος της χρήσης της.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΕΝΔΟΦΑΚΟΣ

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αφαιρείται ο “θολωμένος κρυσταλλοειδής φακός” (καταρράκτης), και τοποθετείται ένας ενδοφακός μεγέθους λίγων χιλιοστών.

Υπάρχουν ενδοφακοί ιδιαίτερης κατασκευής και ποιότητας,

Μονοεστιακοί (για την διόρθωση της μακρινής όρασης)

Αστιγματικοί (για την διόρθωση μακρινής όρασηε με διόρθωση του αστιγματισμού)

Πολυεστιακοί (για τη διόρθωση μακρινής-μεσαίας-κοντινής

Χαμηλής οράσεως (για ασθενείς που πάσχουν από ωχροπάθεια)κλπ.

EDOF (Extended Depth of Focus)

Η ιατρός επιλέγει τον κατάλληλο φακό που ταιριάζει σε κάθε ασθενή που χειρουργείται, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του, ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε οφθαλμού και τον τρόπο ζωής του ασθενούς.  Κάθε χειρουργημένος ασθενής αντιμετωπίζεται χωριστά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το χειρουργείο της εξαίρεσης του καταρράκτη είναι η ευκαιρία για τον ασθενή να μειώσει ή και να μηδενίσει την μυωπία ή την υπερμετρωπία ή/και τον αστιγματισμό του με κατάλληλους, άριστους ενδοφακούς. Επίσης, μπορεί να μηδενισθεί η πρεσβυωπία του με την επέμβαση του καταρράκτη. Έτσι ώστε να απαλλαγεί από την εξάρτηση των γυαλιών πλήρως.

Πρέπει ο ασθενής να συνειδητοποιήσει ότι η επέμβαση του καταρράκτη αν και ολιγόλεπτη είναι η πιο σοβαρή, λεπτεπίλεπτη και περίπλοκη επέμβαση στο ανθρώπινο σώμα. Για  αυτό το λόγο πρέπει να γνωρίζει ότι ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί να είναι ο πλέον σύγχρονος και η τεχνική θα πρέπει να είναι τέχνη για τον χειρουργό.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Η αιμορραγία, η απώλεια υαλοειδούς, η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, η ενδοφθαλμίτιδα και το κυστεοειδές οίδημα της ωχράς είναι από τις σοβαρές επιπλοκές του χειρουργείου ευτυχώς σπανιότατες σε έμπειρα χειρουργικά χέρια.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι ακόμη και μετά από ένα επιτυχημένο χειρουργείο μπορεί το οπτικό αποτέλεσμα να μην είναι άριστο. Οι αλλοιώσεις εξαιτίας του σακχαρώδη διαβήτη, του γλαυκώματος, της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς μπορεί να ελαττώσουν το άριστο αποτέλεσμα του χειρουργείου. Ακόμη και με αυτά τα προϋπάρχοντα προβλήματα, η εγχείρηση του καταρράκτη βελτιώνει αισθητά την όραση.

Η επέμβαση του καταρράκτη είναι ανώδυνη, γρήγορη και σχετικά εύκολη για τον ασθενή. Θεωρείται ένα από τα πιο πετυχημένα χειρουργεία στο ανθρώπινο σώμα. Ταυτόχρονα είναι και ιδιαίτερα πολύπλοκη και σοβαρή επέμβαση καθώς κάθε ανθρώπινος ιστός είναι μοναδικός με την δική του ξεχωριστή ιδιοσυστασία με αποτέλεσμα να εμφανίζονται προβλήματα, απρόβλεπτα. Είναι λοιπόν πιθανόν η χειρουργός να τροποποιήσει τη χειρουργική μέθοδο. Όταν το περιστατικό έχει μελετηθεί επακριβώς από την ίδια τη χειρουργό οι επιπλοκές μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα χωρίς επιπτώσεις στην τελική όραση του ασθενούς. Η εξατομικευμένη χειρουργική αντιμετώπιση του κάθε περιστατικού και η αγάπη στον άνθρωπο είναι σκοπός ζωής.

ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ Ή ΘΟΛΩΣΗ ΟΠΙΣΘΙΟΥ ΠΕΡΙΦΑΚΙΟΥ

          Σε περίπου το 1/3 των ασθενών που έχουν χειρουργηθεί για καταρράκτη θολώνει το οπίσθιο περιφάκιο εντός μηνών ή και χρόνια από το χειρουργείο. Αυτή η θόλωση γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή ως σταδιακή μείωση της όρασης του. Η αποκατάσταση λαμβάνει χώρα με τη χρήση ενός ειδικού YAG LASER, εντός λίγων λεπτών χωρίς νοσηλεία και ανώδυνα. Η επάνοδος της όρασης είναι άμεση.